Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn
In English Suomeksi

Asiantuntijamme kertovat

Energiatehokkuus - pelkkiä kustannuksia vai mittavia säästöjä?

Olosuhdevalvonta

18.10.2016

Jokaisella on ajatus siitä, mitä energiatehokkuus tarkoittaa. Kiinteistönomistajan tulee tuntea rakennuksensa energiakuormittavuus ja sen aiheuttavat tekijät. Energiatehokkuus konkreettisina toimina saattaa kuitenkin aiheuttaa ihmetystä ja kysymyksiä. Mihin seikkoihin tulisi kiinnittää huomiota ja miksi energiatehokkuuden järjestämistä ei kannata jättää vain minimivelvollisuuksien tasolle? Mitä hyötyä rakennuksen energiatehokkuuden seurannasta on, ja ennen kaikkea, miten tehokkuuden reaaliaikainen mittaaminen käytännössä voidaan toteuttaa?

Energiatehokkuuteen panostamisen on tarkoitus tuottaa mahdollisimman paljon hyötyä rakennuksen omistajalle sekä vastaavasti minimoida rakennuksen ympäristökuormitus.

Rakennusten energiatehokkuus on tätä päivää ja ympäristönäkökulmasta halu ja tarve energiasäästöille on jatkuvasti kasvava. Suomen energian kokonaiskulutuksesta 40% kuluu erilaisissa rakennuksissa, minkä vuoksi rakentaminen ja rakennukset ovat maanlaajuisen energiatehokkuuden parantamisen ytimessä. Aiheeseen löydettiin uusia näkökulmia syksyn 2016 Rakennusten Energiaseminaarissa, ja nyt lokakuussa energiatehokkuus tullaan nostamaan jälleen isosti esille Tampereella Energia 2016 – messujen yhteydessä. 

Energiatehokkuuteen panostamisen on tarkoitus tuottaa mahdollisimman paljon hyötyä rakennuksen omistajalle sekä vastaavasti minimoida rakennuksen ympäristökuormitus. Energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa kiinnittämällä huomiota muun muassa rakennuksen lämmittämiseen sekä kosteus- ja hiilidioksidipitoisuusarvoihin. Lämpötilan, kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden seurannan avulla tapahtuva säätely näkyy sekä tuntuu sisäilman olosuhteissa, vaikuttaen positiivisesti muun muassa viihtyvyyteen ja rakennuksen käyttöikään. Hyvin hoidettu, energiatehokas kiinteistö on myös ehto tehokkaalle työskentelylle.

Kustannustehokkuus kulkee energiatehokkuuden kanssa käsi kädessä. Rakennuksen energiatehokkuuden maksimointi omien resurssien puitteissa on suoraan verrattavissa sen mahdollistamiin taloudellisiin säästöihin sekä kestävään ympäristökehitykseen. Jos energiatehokkuudesta huolehditaan vain puoliteholla, maksaa se itsensä heikosti takaisin. Kun rakennuksen energiatehokkuutta ja olosuhdevalvontaa päätetään kehittää, olosuhteiden kokonaisvaltainen mittaaminen auttaa seuraamaan, että suunnitelma ja käytännön toimet tehokkuuden edistämiseksi todella toimivat. Energiatehokkuudessa säästöjä saadaan kiinnittämällä huomiota esimerkiksi rakennuksen lämmitysenergian seurantaan ja sen huolelliseen hyödyntämiseen. Energiatehokkaan rakennuksen ylläpito- ja huolto ovat pitkällä aikavälillä edullisemmin hoidettavissa ja ympäristöarvoja edistävä rakennus säilyttää korkeamman jälleenmyyntiarvon myös tulevaisuutta ajatellen.

Mitä hyötyä rakennuksen energiatehokkuuden seurannasta on?

Kiinteistön energiatehokkuutta voidaan mitata kokonaisvaltaisella mittausjärjestelmällä, joka havaitsee nopeasti, mikäli mitattavissa arvoissa tapahtuu muutoksia. Me Nokevalilla olemme aktiivisesti mukana kehittämässä kiinteistöjen energiatehokkuuden mittaamis- ja seurantamahdollisuuksia. Energiatehokkuuden järjestämisen ja seurannan ei tarvitse olla rakennuksen henkilökuntaa kuormittavaa, vaan se kannattaa päivittää vastaamaan tämän päivän teknologiaa, joka vähentää huomattavasti vaadittavaa työtä. 

Olemme mukana Energiamessuilla osastolla E108. Tule poikkeamaan ja juttelemaan lisää Smart City-teknologiasta ja kiinteistöjen energiankulutuksen mittaamisesta.

Teksti: Elisa Mäkinen, myynnin assistentti

Kuva: tdworld.com, flickr.com

Lisää aiheesta muualla:

Energiaseminaarin päivän sisältö

Energia 2016 -tapahtuman blogi

Ympäristöhallinnon verkkopalvelu

Rakennusten energiatehokkuutta koskeva lainsäädäntö, Ympäristöministeriö

SmartCity Energiatehokkuus Olosuhdevalvonta

Arkisto