Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn
In English Suomeksi

Asiantuntijamme kertovat

IoT ja mittalaitteiden vuosi 2016

Olosuhdevalvonta

12.12.2016

Vuoden 2016 lähestyessä hiljalleen loppuaan haluan käyttää hetken taaksepäin palaamiseen. Mitä uutta kulunut vuosi toi mukanaan mittausalalle, ja mitkä ilmiöt tulivat jäädäkseen? Mittausalalla trendit eivät vaikuta läheskään yhtä voimakkaasti kuin vaikka esimerkiksi muotiteollisuudessa, mutta yhteiskunnan ilmiöillä on silti vaikutuksensa. Vuoden suurimpana ilmiönä teknologiapuolella nähtiin kiistatta IoT –käsitteen nousu, jota edelleen vahvisti kuluttajien innostuminen lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) hyödyntämisestä esimerkiksi peleissä.

Lisätty todellisuus nosti esineiden internetin käsitteen kuluttajien tietoisuuteen.

 

IoT:n eli esineiden internetin mukanaan tuoma hyöty on mittaamisen suhteen selvä, mahdollistaahan se langattoman valvonnan erilaisissa kohteissa uudella tavalla. Suurin hyöty IoT –käsitteen noususta meidän kannaltamme on varmastikin palvelun käyttäjien tietoisuuden nousu. IoT:n myötä noussut langattomuus ja verkottuvat mittalaitteet eivät meillä ole sinällään mitenkään uusia käsitteitä, olemmehan suunnitelleet langattomia mittaus- ja valvontajärjestelmiä asiakkaillemme jo vuosia. Uutta sen sijaan on tietoisuuden lisääntymisen mukanaan tuoma kuluttajakysynnän kasvu. IoT –ajatuksen yleistymisen ja valtavirtaistumisen myötä erilaisista älykkäistä esineiden verkostojärjestelmästä on tullut haluttu normi, eikä sitä nähdä enää turhana laitehifistelynä. IoT:n hyödyt on omaksuttu, ja ratkaisua osataan nyt etsiä ja vaatia perustuotteisiin tyytymisen sijaan. Etu on meidän kannaltamme huomattava, ja toivomme tietysti suunnan jatkuvan samana. IoT:n mahdollisuuksien avautuminen ja tietoisuuden kasvu kuluttajakentällä merkitsee meidän päässämme paitsi laatutietoisia ja asiantuntevia asiakkaita, myös jatkuvaa tarvetta kehittyä entistäkin paremmiksi. Kehitys onkin meille yrityksenä ensiarvoisen tärkeää, tavoitteenamme on vuosi vuodelta säilyttää paikkamme IoT:tä hyödyntävien laadukkaiden mittalaitevalmistajien kärjessä.

Clean tech ja Smart City -ajattelumallit tulevat vahvistumaan tulevana vuonna.

 

 

Toinen trendisuunta, jo useamman vuoden ajan jatkunut yhteiskunnallinen pöhinä, liittyy Clean Tech- ja Smart City -ajatteluun. Kaupunki- ja teollisuuskeskittymien vaikutukset ympäristöön ovat olleet esillä ympäri vuoden, ja paine olosuhdevaikutusten mittauksiin IoT:n avustamana on kasvusuunnassa. Myös toistuvat sisäilmaongelmat sekä vanhoissa että täysin uusissa rakennuksissa nostavat alati esiin mittausten tarpeellisuutta niin ratkaistessa jo havaittuja ongelmia kuin niiden ennaltaehkäisyssä. IoT:n myötä mahdollistunut kokonaisen tehtaan tai jopa kaupungin suuruinen tietoverkko nostaa Smart City –teemaa varmasti entistä tärkeämmäksi tulevana vuonna. Nokevalin vuosi 2017 tuleekin täyttymään olemassa olevien palveluiden rinnalla erityisesti N+Kustomointi –ratkaisuilla. Useat Clean Tech- ja Smart City- nimikkeiden alla pyörivät IoT –projektit ja hankkeet pitävät meidät kiireisenä olosuhdevalvonnan tarpeiden monipuolistuessa ja tarkentuessa. Vuoden ensimmäinen etappi sijaitsee Eco3 –hankkeen parissa ja sen mukanaan tuomissa mittausjärjestelmätarpeissa.

 

Tulevan vuoden trendiksi omalla kohdallamme näyttäisi muodostuvan asiantuntijapalveluiden monimuotoistuminen kysynnän ja IoT:n kehittyessä. Palvelumme keskiössä on edelleen mittausratkaisujen toimittaminen yksilöllisiin tarpeisiin, mutta jatkossa asiakaskohtainen kustomointi nousee entistäkin tärkeämmäksi. Peruslaitteiden valmistus ja myynti ei ole katoamassa minnekään, mutta ne saavat rinnalleen entistä kehittyneemmät IoT-pohjaiset palveluratkaisut. Näin uskomme palvelevamme asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla myös tulevaisuudessa trendien kehittyessä ja muuttuessa.

Blogimme jää tämän kirjoituksen myötä joulutauolle, palaamme uusien pohdintojen kanssa jälleen tammikuun puolivälissä.

Toivotamme mukavaa joulun aikaa ja menestyksekästä tulevaa vuotta kaikille lukijoillemme!

Teksti: Suvi Heimola, markkinointisuunnittelija

Kuvat: pixabay.com

Olosuhdevalvonta SmartCity IoT Langaton

Arkisto