Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn
In English Suomeksi

Herkkujuustola

Mouhijärven Herkkujuustola

Mouhijärven Herkkujuustola yhdistää sveitsiläisen juustonvalmistusperinteen puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin. Herkkujuustolan juustomestari Peter Dörig muutti Suomeen Sveitsistä 1990-luvun puolivälissä ja toi tullessaan suvun juustonvalmistuksen perinteet ja rakkauden juustoihin. Peter tarttui yhdessä vaimonsa Jennin kanssa haasteeseen vuonna 2002, kun Mouhijärvellä aiemmin toiminut pieni juustola lopetteli toimintaansa Selkeen kartanon vanhassa navetassa. Tällä hetkellä juustola toimii edelleen samoissa tiloissa, ja tuottaa seitsemää erikoisjuustoa sekä aitoa kirnuvoita. Juustolan jokainen maitolähetys saapuu läheisiltä maitokarjatiloilta, voidaan siis puhua todellisesta lähituotannosta.

 

Lähiruokabuumi alkoi juustolan kannalta hyvään aikaan juustojen kulutuksen lähtiessä hurjaan nousuun. Uusille kaupoille on jaettu jopa jonotusnumeroita, koska juustoja ei ole pystytty valmistamaan niin paljon kuin menekki olisi ollut. Nykyinen juustola on käynyt tiloiltaan pieneksi jo aikaa sitten, ja uusia tiloja rakennetaan Selkeen lähistölle Sastamalan Häijääseen. Uuden tuotantolaitoksen odotetaan valmistuvan vuonna 2018. Suurempien tilojen myötä juustolan tuotanto jopa kuusinkertaistuu. Lähtökohtana säilytetään kuitenkin edelleen sama käsityöläisyys mistä juustola on tunnettu tähänkin asti. Koevalmistuksessa on useita uusia juustolaatuja tulevien tilojen mahdollistaessa entistä suuremman tuotevalikoiman. Uudesta juustolasta puhutaan myös elämysjuustolana, sillä vierailijat pääsevät seuraamaan ikkunan takaa juustojen valmistusta ja tutustumaan juustokellarin sisältöön.

 

Uuden juustolan myötä myös prosessiautomaatio mahdollistuu entistä modernimmin keinoin. Vaikka juuston valmistus tapahtuu edelleen pitkälti käsityönä, automaatiota saadaan tuotua mukaan esimerkiksi tarkkaan laadunvalvontaprosessiin. Nykyisissä tiloissa on omavalvonnan puitteissa testattu sveitsiläisen Novasinan äärimmäisen tarkkaa kosteus- ja lämpötila-anturia, joka liittyy langattomasti osaksi Nokevalin kokonaisvaltaista olosuhdevalvontajärjestelmää. Juustolan laaduntarkkailussa kiinnitetään huomiota erityisesti tasaiseen huonelämpötilaan ja ilman kosteuspitoisuuteen. Näitä valvotaan niin tuotanto- kuin varastotiloissa automaattisesti tauotta, minkä lisäksi tehdään pistomittauksia käsiantureilla lämpötilan ja hygieniatason säilymisen varmistamiseksi.

 

Tutustu Herkkujuustolaan

Herkkujuustolasta löytyy sekä valko- että punahomejuustoa.