Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn
In English Suomeksi

Anturit 

Lämpötila-anturit

Lämpötila-anturin tulee olla malliltaan, materiaaliltaan ja ominaisuuksistaan mittauskohteeseen soveltuva niin, että mittaustulokset vastaavat mittaukselle asetettuja vaatimuksia. Oikein valittu anturi antaa oikean lämpötilan, oli mitattava kohde millainen tahansa. Oikeanlainen anturi on pitkäikäinen ja maksaa prosessituloksen kautta itsensä moninkertaisesti takaisin.

 

Mitä anturin valinnassa tulisi huomioida?

Lämpötila-anturin valinta on vaikea tehtävä. Vaatimuksena usein on mahdollisimman suuri tarkkuus ja kustannustehokkuus. Käytännössä usein joudutaan kuitenkin tekemään kompromissi näiden vaatimusten välillä. Parhaan tuloksen saavuttaa, kun tarkkuus rajataan riittävän hyväksi; aina ei tarvita absoluuttista tarkkuutta ja toistuvuutta. Kun anturin toistuvuus on hyvä, mittausvirhe pysyy vakiona, ja se voidaan ottaa huomioon mittalaitteessa. Näin voidaan saavuttaa erinomainen tulos hyvinkin edullisella anturilla. Useimmissa valmistamissamme lähettimissä ja näyttölaitteissa tämä mahdollisuus on huomioitu tarjoamalla mahdollisuus anturipoikkeaman korjaamiseen silloin, kun anturitoimittaja ilmoittaa anturin poikkeaman nolla-asteen lämpötilassa.

 

Yleisimmät anturityypit

Teollisuuden sovellutuksissa käytetään pääasiassa vastus- ja termoelementtiantureita. Molemmilla anturiryhmillä on merkittäviä eroja. Vastusanturit (Pt100) ovat tarkkkoja ja niiden stabiilisuus jopa paranee ikääntymisen myötä. Termoelementit taas ovat edullisempia, ja niiden mittausalue yltää hyvin korkeisiin lämpötiloihin, parhaat aina 2200°C saakka. Lisäksi molemmissa anturiryhmissä on paljon vaihtoehtoisia mittauselementtejä ja kun vielä lisätään mekaaniset vaatimukset, on vaihtoehtoja satoja. Henkilöstöllämme on 36 vuoden kokemus teollisuuden lämpötilan mittaussovellutuksista. Autamme mielellämme anturien valinnassa.

 

Vastusanturit

Yleisin vastusanturi teollisuudessa on Pt100 ja rakennusautomaatiossa Pt1000, myös muita vastusvaihtoehtoja on olemassa. Vastusarvo Pt100-anturilla on 100.0 ohmia 0-asteessa ja Pt1000 anturilla vastaavasti 1000 ohm 0-asteen lämpötilassa. Pt100-anturin perustarkkuus on B-luokka, poikkeama ±0,3°C 0-asteen lämpötilassa. Tarkempi on A-luokka, ±0,15° 0-asteen lämpötilassa. Tästä tarkemmat ovat laboratorioluokan tarkkuusantureita, jolloin hinta nousee helposti moninkertaiseksi. Vastusanturin maksimi jatkuva lämpötila on 700°C.

 

Termoelementit

Termoelementtimittausta ei yleensä käytetä, kun mittaukselta vaaditaan suurta tarkkuutta. Termoelementtejä käytetään silloin, kun Pt100-anturia ei voidaan käyttää, kuten korkeissa lämpötiloissa tai kun anturin pitää olla taivuteltava ja hyvin pieni. Termoelementilla on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, kuten mekaaninen kestävyys, korkea lämpötilakesto (2200°C) ja pieni koko. Ohuimmat teräspintaiset puikkoanturit ovat halkaisijaltaan vain 0,25 mm. Termoelementtejä on useita eri tyyppejä, joiden ominaisuudet poikkeavat paljonkin toisistaan. Yleisin tyyppi K-tyyppin termolementti. Termoelementit vaativat aina erikoiskaapelin, kun mittaustieto siirretään kauempana olevalle vastaanottavalle lähettimelle.

 

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tuotetta?

Toimitamme myös räätälöityjä ratkaisuja!
Ota yhteyttä ›